Informare presa PPA Racari-22.07.2019

22.07.2019

 

 

Informare de presă

 

Pesta Porcină Africană confirmată în  localitățile Răcari și

Lucianca (Butimanu), judeţul Dâmbovița

 

 

 

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porcii domestici, din gospodării aflate în localitățile Răcari și Lucianca (Butimanu),  județul Dâmbovița.

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit în data de 21.07.2019, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii  suinelor din gospodăriile afectate. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarelor.

DSVSA Dambovita  solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Dâmbovița sau autorităţilor locale.

Toate animalele afectate trebuiesc ucise şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

 

Director executiv,

Dr. Tolea Sandu