Informare de presa – Instruire TBC 2018

Informare de presa

Instruire TBC 2018

 

Tuberculoza este o zoonoză gravă, care se transmite de la animale la om și invers, produsă de germeni din genul Mycobacterium. Tuberculoza este larg răspândită și se întâlnește mai ales la taurine, păsări, suine, dar și la populațiile de animale sălbatice. La animale, tuberculoza produce pierderi economice prin scăderea productivității și capacității reproductive a animalelor bolnave, restricții de circulație pentru animalele bolnave și pentru produsele obținute de la acestea,  pierderi prin măsurile de combatere și asanare a focarelor de boală, etc.

Pentru menținerea statusului de exploatație oficial indemnă de tuberculoză – conform legislației în vigoare – la nivelul județului  Dâmbovița a fost demarată acțiunea de testare prin  tuberculinare a tuturor bovinelor, atât din exploatațiile nonprofesionale, cât și din exploatațiile comerciale, pentru supravegherea  tuberculozei bovine. În paralel se execută și recoltari de probe de sânge pentru supravegherea  Leucozei Enzootice Bovine si Brucelozei Bovine.

Astfel, în data de 23.04.2018 a avut loc o instruire practică având ca tematică Metode de testare prin tuberculinare a bovinelor  și caprinelor în vederea depistării  Tuberculozei. La această instruire au participat atât toți medicii veterinari din cadrul DSVSA Dâmbovița, cât și medicii veterinari de liberă practică din județ, care execută testarea în teren.

Au fost prezentate și aspecte legislative cuprinse în:

Ordinul  ANSVSA 35/2016 cu privire la testarea bovinelor din exploatații oficial indemne de tuberculoză, din exploatațiile cu status suspendat în urma declarării unei suspiciuni de boală și din exploatații cu status retras  datorită confirmării tuberculozei bovine. Au fost prezentate și măsurile ce trebuiesc luate cu laptele crud, carnea și organele provenite de la animalele  reacționate  pozitiv la testele alergice de depistare a tuberculozei.

Ordinul ANSVSA 61/2006 cu privire la tehnica de tuberculinare și interpretarea rezultatelor după injectarea tuberculinei pentru fiecare caz în parte, precum și eventualele reacții nespecifice ce pot fi întâlnite la interpretarea rezultatelor. S-au reamintit și documentele ce trebuiesc completate în momentul efectuării acțiunii ce atestă executarea acesteia (Ordinul ANSVSA 106/2015).

Ordinul ANSVSA 49/2010 privind calificarea exploatațiilor de bovine în raport cu tuberculoza bovină și leucoza enzootică bovină.

Director executiv,

Dr. Tolea Sandu Marius